Vasárnap nagyszabású záróünnepdéggel ért véget a 2017-es Világjátékok. A magyar táncosok pénteken és szombaton léptek parkettre a páros Salsa, a Latin- és a Standard táncok versenyén.

A 10. Világjátékok táncversenyein Andrea Silvestri és Váradi Martina, László Csaba és Páli Viktória, valamint Pék Máté és Nagy Edit Lilla nagyszerű eredménnyel képviselték hazánkat. Joggal lehetünk büszkék mindannyiukra! Korábban soha nem volt példa arra, hogy magyar páros döntőt táncoljon a Világjátékokon, ezúttal azonban ez két kategóriában is sikerült.

Július 28-án este, az előzetes esélylatolgatásoknak és a várakozásoknak megfelelően, a Standard táncok versenyén László Csaba és Páli Viktória bejutott a döntőbe. A 24 fős mezőnyben a magyar páros a 6. helyen végzett.

László Csaba és Páli Viktória - Világjátékok 2017, Varsó

László Csaba és Páli Viktória – Világjátékok 2017, Varsó (fotó: IWGA)

Négy évvel Cali után a német Benedetto Ferruggia és Claudia Koehler volt az első standard-táncos pár, aki visszatérhetett a Világjátékokra, hogy megvédje bajnoki címét. Nem volt könnyű dolguk, de végül Varsóban is ők állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A második helyen az orosz Dmitry Zharkov és Olga Kulikova végzett, megelőzve a litván Evaldas Sodeika, Ieva Zukauskaite párost.

Benedetto Ferruggia és Claudia Koehler nyilatkozata a versenyt követően, amelyből megtudhatjuk, hogy miért nem szállnak versenybe harmadszor is a bajnoki címért 2021-ben Birmingham-ben, a 11. Világjátékokon:

 World Games 2017 – Standard (/24)
1. Benedetto Ferruggia, Claudia Koehler (GER)
2. Dmitry Zharkov, Olga Kulikova (RUS)
3. Evaldas Sodeika, Ieva Zukauskaite (LTU)
4. Francesco Galuppo, Debora Pacini (ITA)
5. Mateusz Brzozowski, Justyna Mozdzonek (POL)
6. Laszlo Csaba, Pali Viktoria (HUN)

The World Games 2017 – Varsó| Quickstep döntő

Péntek este két másik magyar táncos is érdekelt volt a táncsport versenyeken. A Pék Máté, Nagy Edit Lilla párosnak a Salsa versenyen szurkolhattunk. Máté és Lilla az első magyar páros, akik Salsa versenyen vehettek részt a Világjátékokon. A 10 fős mezőnyben a redance során továbbjutottak a második körbe. Végül 30.332 ponttal a 8. helyen végeztek, két ezred ponttal lemaradva a francia Jordan Mouillerac és Laure Ibanez (30.334) mögött.

Pék Máté és Nagy Edit Lilla, Világjátékok 2017

Pék Máté és Nagy Edit Lilla – Világjátékok 2017, Varsó (fotó: facebook/Sági István)

Július 29.-én este Andrea Silvestri és Váradi Martina a Latin táncok versenyén, a 23 párost felvonultazó mezőnyében szintén bejutott a döntőbe. Az ő remek szereplésük sem meglepő, hiszen a páros jelenleg a WDSF világranglista hetedik helyén áll és folyamatosan egyre javuló formát mutatnak. Andrea Silvestri és Váradi Martina először indulhatott a Világjátékokon. A kilencszeres magyar bajnok végül a 4. helyet szerezte meg.

Andrea Silvestri és Váradi martina - Világjátékok 2017, Varsó

Andrea Silvestri és Váradi martina – Világjátékok 2017, Varsó (fotó: IWGA)

A versenyt a Moldáv Gabriele Goffredo ás Anna Matus nyerte. Ezzel a győzelemmel ők a második olyan páros, akinek kétszer egymásután sikerült megszereznie az első helyet a Világjátékokon a táncsportban. Ez az aranyérem lett Moldávia egyetlen érme az idei Világjékokon. A második helyen az orosz Armen Tsaturyan és Svetlana Gudyno végzett a francia Charles-Guillaume Schmitt és Elena Salikhova előtt.

Gabriele Goffredo ás Anna Matus nyilatkozata a versenyt követően:

 World Games 2017 – Latin (/23)
1. Gabriele Goffredo, Anna Matus (MDA)
2. Armen Tsaturyan, Svetlana Gudyno (RUS)
3. Charles-Guillaume Schmitt, Elena Salikhova (FRA)
4. Andrea Silvestri, Varadi Martina (HUN)
5. Guillem Pascual, Rosa Carne (ESP)
6. Moldovan Paul, Tatar Cristina (ROU)

The World Games 2017 – Varsó | Jive döntő

The World Games 2017 – Varsó | Samba döntő

A páros Akrobatikus rock’n’roll versenyen nem volt magyar induló. A versenyt a 14 fős mezőnyben a lengyel Jacek Tarczylo és Anna Miadzielec nyerte meg az orosz Konstantin Chistikov, Ksenia Osnovina és a német Tobias Bludau, Michelle Uhl duó előtt.

A magyar sportolók összességében jól szerepeltek a 2017-es Világjátékokon. 6 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronzéremmel hazánk a 11. helyen zárt az éremtáblázaton..