Ha otthonosan mozogsz a salsa világában, akkor ismerősen csenghet az ImprOn2 csapat neve. Az utóbbi két évben számos hazai és rangos nemzetközi salsa eseményen képviselték Magyarországot, mint az egyetlen hazai New York-i on2 salsát táncoló fellépő csapat. A DeeJay Stilóval készült interjúból betekintést nyerhetsz a csapat életébe.

Mostanában egyre többet hallani az ImprOn2-ról, honnan indult ez a történet?

2001 óta aktívan foglalkoztat minden, ami salsa. Fejlődésre vágytam és az évek alatt rájöttem, hogy a külföldi környezet valami mást ad, mint amit itthon láttam. Miután 2008-ban elkezdtem külföldi fesztiválokra járni, komolyabb vonzalom alakult ki a New York-i stílusú tánc és a mambó irányába, zeneileg is. 2011 elején megkerestem a stílussal aktívan foglalkozó táncosokat, hogy képezzük egymást rotációs rendszerben – fejlődést generálva itthon is. Többen elfogadták a megkeresést, elkezdődött a közös tánc, egymás kölcsönös „tanítása”.

Tulajdonképpen mit képvisel az ImprOn2, hogyan épültök fel? Tudomásom szerint nem egy iskola, bár táncosai között vannak instruktorok, van több fellépő csapata is, valamint egyéb eseményeket is szerveztek. Hogyan kell ezt elképzelni?

Az ImprOn2 Dance Community azzal a céllal alakult, hogy közösségként szolgálja az on2 salsa New York-i stílusának népszerűsítését. Ennek szűkebb részeként csapataink, a Student és a Performance Team elsődleges célja közös fejlődésünk, illetve színvonalas fellépések, show műsorok létrehozása, ilyenformán a stílus öregbítése és megismertetése a táncos világgal. Itthon egyedi koncepcióként lehetőséget adni táncosainak a külföldi, magas szintű fejlődésre is. Tágabb értelemben véve Magyarország lelkes táncosainak segítése, az on2 közösség összefogása és erősítése. Emellett valóban több táncosunk is instruktor is egyben, nálunk ebben nagy szabadság tapasztalható. Újdonságként pedig az idei évtől kezdve az ImprOn2 órák is elindulnak, ahol a fellépő csapat tapasztalt táncosai fognak feltűnni vagy instruktori, vagy asszisztensi minőségben – nagyszerű színeket adva ezzel az óráknak. Illetve továbbra is tervben vannak korábban sikeres eseményeink is: Wellness hétvége, közös fellépések, Flash mob tánc, közös mozizás stb.

Hogyan jutottatok el a színpadig? Mi motivált?

Néhány hónap együtt töltött építkezés után a csapat egyetértett abban, hogy idővel meg szeretnénk mutatni mit is csinálunk – az ImprOn2 nem titkolt céljai között szerepel, hogy a stílus szélesebb körben is ismertté és kedveltté váljon az itthoni táncosok körében is. Egyenesen következett, hogy show-t csinálunk, közösen kezdtünk tehát zeneválogatásba, ötletelésbe. Kényelmes tempóban haladtunk, heti 2 óra edzéssel és rengeteg plusz munkával eljutottunk első show-nk premierjéhez (Szobrok és Érzelmek): nagy megtiszteltetésnek éltük meg, hogy egy hétvége alatt egy egész estés színházi darabban („Táncok Útján”) és egy nemzetközi salsa kongresszus (Danube Salsa Connection 2012) nagyszínpadán mutathattuk be produkciónkat. Fellépő csapatunk legfőbb motivációja a fejlődés, színvonalas produkciók létrehozása, utazások, fellépések, emlékezetes táncok megélése.

Színház és kongresszus egyszerre? Bátran bekezdett a csapat, azt gondolom.

Izgalmas hétvége volt. Örültünk a közönség reakciójának, a rengeteg pozitív visszajelzésnek. Újabb lendületet adott, hogy tovább haladjunk, fejlesszük magunkat, valamint egyre több szervező mutatott érdeklődést, jövőbeni fellépések tárgyalásai kezdődtek.

Milyen nehézségekkel találtátok szembe magatokat?

Kezdetben heti kettő órát gyakoroltunk, melynek elégnek kellett lennie az alapozásra, koreózásra, stílus egyeztetésre, valamint a tréningre is. A legfőbb nehézség véleményem szerint az erős egyéniségek illetve a számos ötlet közös mederbe való terelése volt – az edzésidő rendkívül szűkös teret adott, főleg azután, hogy konkrét célok fogalmazódtak meg, melyek határidőt jelentettek a munkában. Azt gondolom, ez adta meg a következő lendületet a komolyabb sebességre való kapcsolásra.

Milyen egyéb célokat fogalmaztatok meg?

Az ImprOn2 fellépő csapata leginkább a töretlen fejlődés elkötelezettje: együtt utazunk külföldre képezni magunkat, illetve egy erős program mentén haladunk a New York-i stílust illetően. Azonban több táncstílust is érintünk (például: West Coast Swing), show jellegű fellépéseinkben ez jellemző vonal marad, így lopunk különböző színeket a táncunkba. Koreográfiáink létrehozásakor fontos szerepet játszik a zeneiség, törekszünk a zene magas fokú megtáncolására. Az ImprOn2, mint közösség építése is elsőrangú célunk – számos sikeres wellness hétvége, és intenzív kurzus is fűződik a nevünkhöz, illetve heti rendszerességű csoportos képzés is párosul tevékenységünkhöz.

Salsában miért éppen az On2? Azt hallani, hogy ezt a stílust nehezebb megtanulni és táncolni.

Nincs itt szó kizárólagosságról, de ezt szeretjük leginkább. Számunkra kényelmesebb, alkalmasabb az önkifejezésre, nagyobb teret ad a zenével való játékra. Azt gondolom, aki ráérez a stílus szépségére, nehezen nélkülözi már a parketten. El lehet kezdeni on2 stílussal is mindenféle előképzettség nélkül, de tapasztalatom szerint van egyfajta időrend a táncosok nagy részénél: először kubai stílussal ismerkednek, aztán 1-re táncolva vonalra térnek, ha további kihívásokat keresnek, akkor pedig on2-t kezdenek tanulni. Nem nehezebb, csak eleinte máshoz vagyunk szokva. De ha a son-ra vagy a cha-cha-ra gondolunk, azonnal közelebb érezhetjük magunkat az on2-hoz.

 

Összességében miben vagytok egyediek, speciálisak?

Röviden: táncolunk, utazunk, fellépünk, bulizunk! Egy remek csapat jött össze – színes egyéniségek egysége, közös munkája valósul meg. Táncunkat és eredményeinket nemzetközileg is elismerik, es mondhatom, hogy számos csodálatos fellépésen és utazáson vagyunk túl, melyek nem csak szakmailag lendítettek tovább minket, hanem fantasztikus  helyekre is eljutottunk: Berlin, Varsó, Bécs, Isztambul és természetesen több magyarországi helyszín is. Ez a stílust tekintve egyedülálló itthon. emellett Magyarország egyik legerősebb (legszínvonalasabb?) salsa képzése folyik nálunk, melynek révén magabiztosabban állunk majd a jövőbeni fellépések színpadain: Berlin, Varsó, Bécs még idén biztosan célállomás.

Fix társasággal dolgoztok, vagy nyitottak vagytok?

Remek közösség alakult ki az évek folyamán, motivált táncosok alkotják a csapatot. Valamint komoly jazz/latin/tango képzettséggel rendelkező táncosokkal is dolgoztunk együtt. Edzéseinken időről időre vendégül látunk más táncok és technikák mestereit, ezáltal színesebb, többrétű képzésben van részünk. Nyitottságunkat mutatja, hogy közös edzést hirdettünk: szeptember kettő szombatján (14-e, 21-e) nyitott kapukkal dolgozunk – 120 perc erejéig bárki részt vehet képzésünkön, beleláthat munkánkba. Különösebb elvárást nem támasztunk, bár mindenképp segít, ha magabiztos táncos múlttal rendelkezik a jelentkező (akár salsa, latin vagy más stílusban) valamint megfelelően ambiciózus, hiszen közös edzés lesz, és a szokásos tempót fogjuk tartani. A célja ennek egymás megismerése, illetve segítség a szeptember 28-i próbatáncunkhoz azok számára, akik komolyabb szándékkal csatlakoznának valamelyik fellépő csoportunkhoz.